Wat is Cardano (ADA)?

Cardano is een uniek proof-of-concept (PoS) blockchain-platform dat is ontworpen om kosteneffectiever te zijn voor proof-of-work (PoW)-netwerken. Schaalbaarheid, integratie en stabiliteit van PoW-netwerken zoals Ethereum worden beperkt door het productieproces van kostenoverschrijdingen, stroomverbruik en vertragingen.  

Charles Hoskinson, mede oprichter van Proof of Work (PoW) blockchain Ethereum, begrijpt de implicaties van deze problemen voor blockchain-netwerken en begon in 2015 met de ontwikkeling van Cardano en zijn belangrijkste cryptocurrency, ADA, en lanceerde het ADA platform in 2017.

Het Cardano platform werkt in overeenstemming met de Ouroboros Vision-overeenkomst. Ouroboros, ontwikkeld door Cardano in de vroege stadia, was het eerste PoS-protocol dat niet alleen veilig werd gevonden, maar ook voor het eerst werd gerapporteerd door wetenschappelijk onderzoek. Elke fase van ontwikkeling, of tijdperk, in de Cardano roadmap wordt geleverd door op onderzoek gebaseerde benaderingen, inclusief het identificeren van peers met bewijsmateriaal langs de route voor en na de belangrijke mijlpalen met betrekking tot het gebruik van de zaak van beide.

De belangrijkste punten van Cardano:

  • Cardano is een blockchain-platform gericht op een verbeterd platform voor applicatieontwikkeling (sApp) met een verscheidenheid aan legacy en bewezen smart contracts.
  • Cardano ontwikkelt zich in vijf fasen: oprichting, distributie, smart contract, niveau en beheer.
  • Cardano werkt aan de proof-of-stake Ouroboros: Met goedkeuring en verbetering gerapporteerd door het onderzoeksbureau.
  • De Cardano cryptocurrency heet ADA.
  • De Cardano onderneming werd stopgezet en werd verdeeldonder de Cardano Foundation, IOHK en EMURGO.

Historie van Cardano

Charles Hoskinson begon Cardano te ontwikkelen in 2015 en lanceerde het platform in 2017. Cardano heeft zijn eigen platform opgezet en werd daarbij een alternatief voor Ethereum. Beide platforms worden gebruikt voor vergelijkbare toepassingen, zoals smart contracts, en om naadloze connectiviteit en distributie tot stand te brengen. Cardano besloot Ethereum zelf te updaten en schilderde zichzelf af als het derde generatie platform boven de tweede generatie Ethereum-certificering.

Het platform van de blockchain stelt zichzelf als doel om service te verlenen zoals ook banken doen, maar dan zonder een grote bank te zijn. De belangrijkste toepassingen van Cardano zijn zelfregulering en tracking. De eerste toepassing kan worden gebruikt om processen te stroomlijnen en te vereenvoudigen wanneer die processen het verzamelen van gegevens uit meerdere bronnen vereisen. De vernoemde laatste toepassing kan worden gebruikt om het productieproces van de oorsprong tot het eindproduct te volgen en te controleren en mogelijk namaak te elimineren.

De naam ADA is een digitale versie van Cardano en is vernoemd naar Ada Lovelace, een 19e-eeuwse en Engelse wiskundige, die wereldwijd wordt erkend als de eerste computerprogrammeur.

Het toezicht op de voortgang van het Cardano-protocol ecosysteem is gedecentraliseerd en de verantwoordelijkheden worden gedeeld over de Cardano partners: de Cardano Foundation, IOHK en EMURGO. De Cardano Foundation, een non-profitorganisatie, is de bewaarder die verantwoordelijk is voor het primaire toezicht op het merk Cardano. De stichting bevordert de zichtbaarheid van het protocol op het wereldtoneel, cultiveert use-case mogelijkheden en verbindt met beleidsmakers, toezichthouders en de academische wereld.

IOHK is het software engineering en technologiebedrijf dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van Cardano, met een onderzoekstak gewijd aan het bevorderen van blockchain onderwijs. IOHK werkt nauw samen met academische partners om niet alleen haar onderwijsmissie te bevorderen, maar ook om de schaalbaarheid van het Cardano protocol op lange termijn te verbeteren door het meest recente peer-reviewed wetenschappelijk onderzoek te gebruiken om platformupdates te informeren vóór de implementatie. EMURGO is de wereldwijde technologiepartner die verantwoordelijk is voor de commerciële adoptie van het Cardano protocol en bedrijven in een breed scala van sectoren integreert in hun blockchain systeem.

Cardano Ontwikkeling

Cardano wordt in vijf fasen gebouwd om zijn uiteindelijke doel te bereiken door het netwerk te ontwikkelen tot een gedecentraliseerd applicatie (sApp) ontwikkelingsplatform met een multi-asset grootboek en verifieerbare smart contracts. Elk van de vijf fasen is vernoemd naar een invloedrijke historische figuur en wordt in de volksmond een tijdperk genoemd. De vijf fasen, of ook wel tijdperken, zijn:

  • Stichting (Byron tijdperk)
  • Decentralisatie (Shelley-tijdperk)
  • Smart Contracts (Goguen tijdperk)
  • Schalen (Basho-tijdperk)
  • Bestuur (Voltaire tijdperk)

Voorbeelden gebruik Cardano in de praktijk

De organisaties achter Cardano hebben drie producten uitgebracht: Atala PRISM, Atala SCAN en Atala Trace. Het eerste product wordt op de markt gebracht als een identiteitsbeheertool die kan worden gebruikt om toegang tot services te bieden. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om referenties te verifiëren, om een bankrekening te openen of om in aanmerking te komen voor overheidssteun. Om de reis van een product door een toeleveringsketen te traceren werden ook de andere producten ontwikkeld.

Cardano ontwikkelt ook een smart contractplatform dat zal dienen als een stabiel en veilig platform voor de ontwikkeling van gedecentraliseerde apps op bedrijfsniveau. In de nabije toekomst is het team van Cardano van plan om een democratisch on-chain governance systeem genaamd Project Catalyst te gebruiken om de ontwikkeling en uitvoering van projecten te beheren. Ze zullen ook hun treasury managementsysteem vernieuwen om toekomstige kosten te financieren met Project Catalyst. 

Cardano vereisten

Het hart van elk blockchain-platform is het algoritme dat het gebruikt om blokken te maken en transacties te valideren. Cardano maakt gebruik van Ouroboros, een algoritme dat het Proof-of-Stake (PoS) protocol gebruikt om blokken te minen. Het protocol is ontworpen om het energieverbruik tijdens het blokproductieproces tot een minimum te beperken. Het doet dit door de noodzaak van hash power, of enorme computerbronnen, te elimineren die centraal staan in de werking van het proof-of-work (PoW) algoritme dat door Bitcoin wordt gebruikt.

In het PoS-systeem van Cardano bepaalt staken de mogelijkheid van een node om blokken te maken en te verifiëren. Het belang van een node is gelijk aan de hoeveelheid ADA, Cardano’s valuta, die de gebruiker op de lange termijn in handen heeft. Hoe hoger de Cardano koers, hoe hoger de waarde die de gebruiker in handen heeft.

Hoe Ouroboros werkt

Op breed niveau werkt Ouroboros als volgt. Het verdeelt fysieke tijd in tijdperken die bestaan uit slots, die vaste perioden zijn. Slots zijn vergelijkbaar met ploegendienst in een fabriek. Momenteel duurt een tijdvak vijf dagen en duurt een sleuf één seconde, maar deze nummers kunnen worden geconfigureerd en gewijzigd na een updatevoorstel. Tijdperken werken circulair: wanneer het ene eindigt, begint het andere.

Elke slot heeft een slotleider gekozen door een “loterij” systeem. In dit systeem, hoe hoger de stake, hoe beter de kansen om de loterij te winnen. Slotleiders zijn verantwoordelijk voor de volgende taken:

  • Transacties valideren
  • Transactieblokken maken
  • Nieuw gemaakte blokken toevoegen aan de Cardano-blockchain

Ouroboros vereist een klein aantal ADA houders om online te zijn en een goede netwerkconnectiviteit te behouden. Om het energieverbruik verder te verminderen, bevat het algoritme het concept van stake pools. Ada houders kunnen zich organiseren in stake pools en er een paar kiezen om de pool te vertegenwoordigen tijdens de uitvoering van het protocol, waardoor het gemakkelijk is om deel te nemen en het maken van blokken te garanderen, zelfs als sommige offline zijn.