Cardano Staking

Rente ontvangen over je Cardano holding met Cardano (ADA) staking? Het is mogelijk! In dit artikel leggen we uit hoe je extra ADA kan verdienen zonder daar al te veel voor te doen.

Je kan je Cardano online of via je eigen computer staken. Voordeel van online Cardano staking is dat het zeer makkelijk is, maar je ontvangt een lagere rente. Via je eigen wallet ADA staken is iets moeilijker, maar je ontvangt een hoger rente. Op dit moment verschilt het 0.49% op jaarbasis, maar dit kan op termijn natuurlijk veranderen.

Cardano staking online (makkelijkst)

Het makkelijkst is om je Cardano online te staken via een platform. Het Nederlandse Bitvavo platform is hier goed voor geschikt:

 1. Meld je aan bij Bitvavo.
 2. Zorg dat je Cardano in je wallet hebt staan.
 3. Activeer Staking (Instellingen, Accountinstellingen, Staking).
 4. Je ADA staking rewards worden iedere maandag bijgeschreven in je wallet.

Bij Bitvavo ontvang je nu 5% APY (dus op jaarbasis) over je Cardano holding.

Cardano staking met Daedalus Wallet

 1. Download de laatste versie van Daedalus Wallet.
 2. Installeer de wallet en zorg dat de blockchain volledig gesynchroniseerd is (dit kan even duren).
 3. Verstuur je ADA naar de wallet.
 4. Klik op Network.
 5. Delegation Center.
 6. Delegate en vervolgens op Continue.
 7. Selecteer je ADA wallet en bevestig dit.
 8. Selecteer een staking pool. Kies een pool met relatief veel gebruikers in combinatie met lage fees.
 9. Voer je wachtwoord in en hier zie je ook hoeveel fee het kost.
 10. Klik Confirm.

Na de bevestiging zie je hoelang het duurt voordat de ADA staking start. De hoogste APY is op dit moment: 5.49%.

Hoe bereken je de staking opbrengsten?

Het berekenen van de Cardano staking opbrengsten kan je eenvoudig doen met een rekenmachine. Goed om te weten is dat de percentage die je ziet op jaarbasis is. Op dit moment is 500 ADA ongeveer $1210 waard. Je kan je berekening uitvoeren in het aantal ADA of in dollars.

Bij een jaarlijks percentage van 5% ontvang je over een jaar 500 (ADA) x 5% = 25 ADA ($60). Het aantal ADA zal over een jaar gelijk blijven (als het jaarlijkse percentage ook gelijk blijft), maar de dollarwaarde gaat natuurlijk schommelen.

Cardano stake pool

Een stake pool is een betrouwbare node dat ervoor zorgt dat het protocol 24 uur per dag beschikbaar blijft, namens de bijdragende ada houders. Stake pools houden het gecombineerde belang van verschillende belanghebbenden in één entiteit en zijn verantwoordelijk voor het verwerken van transacties en het produceren van nieuwe blokken.

In een Proof-of-Work (PoW) systeem zijn de economische prikkels voor miners om deel te nemen aan het netwerk en blokken te creëren de beloningen van de cryptocurrency en transactiekosten. Ouroboros verzamelt beloningen uit een tijdperk en verdeelt deze over stake pools en stakeholders. Elk wordt beloond op basis van het aandeel van hun stake dat tijdens het tijdvak (epoch) is bijgedragen, wat betekent dat een hogere inzet meer beloningen zal ontvangen.